"אומרים שהיה פה שמח לפני שנולדתי"
מה אתם יודעים על השינוי האקלימי?
המושג "שינוי האקלים" מבטא שינויים מהירים, של פחות מכמה עשרות שנים, במצב הממוצע של האקלים (בניגוד למעברים האיטיים בין תקופות קרחוניות לבין- קרחוניות שלקחו אלפי שנים ואפשרו הכלה והסתגלות). על פי רוב חוקרי האקלים בעולם, שינויים מהירים אלו נובעים בעיקר מהשפעות הפעילות האנושית על הרכב האטמוספירה מאז החלה המהפכה התעשייתית, ובאופן מואץ יותר החל משנת 1950. אחד מאותם שינויי אקלים הוא ה"התחממות הגלובלית" של כדור הארץ. "אפקט החממה" הוא תופעה טבעית המתקיימת באטמוספירה של כדור הארץ: קרני השמש אשר חודרות לכדור הארץ מחממות את פני השטח יבשות וימים. חלק מהקרינה מוחזר חזרה לאטמוספירה. גזים שונים כמו אדי מים, פחמן דו-חמצני, מתאן, ועוד שמצויים באטמוספירה, כולאים חלק מהחום המוקרן חזרה אל האטמוספירה ומאפשרים ליתרת החום לצאת החוצה אל החלל, ממש כפי שמתרחש בתוך חממה. ככה נשאר טווח טמפרטורות קבוע על פני כל כדור הארץ. ללא תהליך זה, בשעות היום הטמפרטורה הייתה עולה באופן ניכר ובשעות הלילה הייתה יורדת הרבה מתחת לאפס. אפקט החממה חיוני להתפתחות החיים וקיומם על פני כדור הארץ. הגזים שאחראים על תהליך זה נקראים גזי חממה.
כתוצאה מפעילות האדם, מאז המהפכה התעשייתית, נפלטים הרבה מאוד גזי חממה שמקורם בשריפת דלקים מאובנים – בהתחלה פחם, אחרי כן נפט, וכיום גז טבעי. שריפה של דלקים אלה שהוצאו ממעמקי האדמה משחררת גזים פחמניים. זהו פחמן שלא היה חלק מהמחזור הטבעי ואשר מתווסף לשכבת גזי החממה ומעבה אותה. התעבות שכבת גזי החממה גורמת לכליאה של יותר חום באטמוספירה וכתוצאה מכך גם לעליה מתמדת בטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ. מאז שהחלו הרישומים המודרניים של מידות החום על פני הקרקע בשנת 1880, עלתה הטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ במעלת צלזיוס שלמה. זה אולי נשמע מעט, אבל למעשה מדובר בשינוי מאוד מהיר בטמפרטורה הממוצעת על פני כל כדור הארץ, שהתרחשה בפחות מ-150 שנה. בישראל, הטמפרטורה עולה באפילו בקצב מהיר יותר – כרגע שיעור העליה במידת החום בישראל היא 1.4 צלזיוס ביבשה, 3 מעלות בטמפרטורת הים (ב-30 השנים האחרונות).
- מה אתם יודעים על שינוי האקלים? מהו ההבדל בין שינוי אקלימי לשינוי מזג אוויר? (זווית)
- מהו הקשר בין גזי חממה לפגיעה באוזון (אאוריקה)
אם לא ניזום פעולה להורדת פליטות גזי החממה מעשה ידי אדם, צפויה הטמפרטורה לעלות כ-6-8 מעלות צלסיוס עד סוף המאה, עד אשר נתקשה לקיים שגרת חיים רגילים בחלקים נרחבים בכדור הארץ. מדענים הגדירו כ"נקודת אל-חזור" עליית טמפרטורה של 2 מעלות עד שנת 2030. אם נגיע לנקודת האל-חזור, המשמעות היא שהמערכות האקלימיות של כדור הארץ יתקשו להכיל את השינוי וכתוצאה מכך נחווה יותר תקופות יבשות ובצורות (המידבור יתפשט),יותר אירועים קיצוניים של מזג אוויר כגון גשמים חזקים והצפות, הקרחונים יימסו, גובה פני הים יעלה, כמות "פליטי האקלים" תגדל, יפרצו מגפות שונות, המגוון הביולוגי ייפגע ומחירי המזון והמחייה יעלו.
מה צריך לעשות בעשר השנים שעדיין אפשר להשפיע? בעיקר לעבור לאנרגיות מתחדשות במקום להמשיך ולשרוף דלקים מאובנים, אך גם לחסוך במשאבים ולשנות הרגלים
- שינוי אקלימי – סרטון מוצלח ופשוט, בריינפופ ישראל
- אינפוגרפיקה מרהיבה: תולדות ההתחממות הגלובלית, הארץ
- חם, חם, מתחמם, מכון דוידסון
- אקלים ישראל, האגודה לאקולוגיה וסביבה
- שינויי אקלים, ישראל ופעילות לשינוי, מסע אחר
- יחידת לימוד מצוינת על משבר האקלים ודרכים לצמצומו, הכוללת מצגת והסברים, מכון השל והרשת הירוקה