האם אנחנו באמת צריכים את כל מה שאנחנו צורכים?
בספרה "תרבות הקפיטליזם" מגדירה אווה אילוז את תרבות הצריכה כתרבות שבה האדם הוא סך כל מה שהוא צורך. הערך העצמי שלנו, נבנה כביכול על פי כמותם וערכם של מוצרי הצריכה שרכשנו. מוצרים אלו, נטענים במשמעויות סמליות מורכבות שאין להן כל קשר למוצר עצמו או לשימוש בו. הכלכלה היא זו שמעצבת את המציאות סביבנו, מתוך אשליה שסדר יומה נקבע על ידי עולם הפרסום, שהוא התוצר הישיר של תרבות הצריכה, ומצדו הוא מזין אותה.
הסרטון – The story of stuff חושף את 'מאחורי הקלעים של תרבות הצריכה, כולל מדיניות ההתיישנות המכוונת והתפיסתית.
The story of stuff תקציר הסרט: החל מהייצור/הכרייה שלהם ועד למכירתם, השימוש בהם וזריקתם לזבל, משפיעים החפצים בחיינו על קהילות, מבית ומחוץ, אך עם זאת, רובנו לא מודעים לכך. "סיפורם של הדברים" נותן מבט מהיר ומלא בעובדות על הצד הפחות מוכר של החיבור בין נושאים חברתיים וסביבתיים רבים, וקורא לכולנו יחד ליצור עולם צודק יותר ובר-קיימא. תוך כדי למידה ייתכן שנקודת המבט שלכם על חפצים תשתנה לעד.
- אתר הסרט המכונן – The story of stuff
- תמליל עברית של הסרט "סיפורם של הדברים", אקו-ויקי
- תרבות הצריכה, עמלנט – תפיסת הקיימות בעיצוב
- כלכלה מעגלית לעתיד טוב יותר, ישראל ב OECD
- ספסלי נתינה, סיניה זילברמן
- קניון איילון, סדרת "תריץ אחורה" הטלוויזיה החינוכית
ועכשיו עליכם לנסות – משהו לעשות!
נסו לנהל מעקב אחרי כל הדברים שאתם צורכים ביום אחד! ערכו רשימה – החל בחפצים, בגדים, מוצרי טואליטקה, צעצועים, משחקים, כלים כאלה ואחרים – וכלה בשירותים – כמו שירותי חשמל, שירותי תקשורת אלחוטית, שירותי תחבורה וכדומה. ערכו את הרשימה בצורה כרונולוגית, כלומר מהרגע שאתם פוקחים את עיניכם ועד לרגע שאתם עוצמים אותם שוב. מה המספר שקיבלתם? וכעת חשבו – העולם במשבר אקלימי, תוך זמן קצר נצטרך כולנו לשנות את הרגלי החיים והצריכה שלנו ולאמץ נורמות צנועות יותר. אילו התבקשתם לצמצם בשליש את הצריכה שלכם ביום הזה – מהם השירותים או החפצים שתמחקו?
"מחדשו" דברים!! אופנה היא דבר מזמין ומפתה ורשתות האופנה המהירה יודעות להציע לנו הצעות זולות שפשוט בלתי אפשרי לסרב להן. כל קנייה אימפולסיבית כזאת מגבירה את הפגיעה בסביבה. חולצה אחר חולצה, חצאית אחרי חצאית. אז מה אפשר לעשות? לקנות פחות בגדים, לתקן בגדים שנקרעו (או רק איבדו כפתור) או ל"מחדש" אותם (upcycle – כלומר, להקנות להם מראה חדש באמצעים יצירתיים) במקום לזרוק אותם לפח. (זווית, מחזור החיים של הבגדים)
מה דעתכם להשתתף או ליזום סדנה יצירתית לתיקון בגדים וחידושם? יוזמות יצירתיות ברוח זו מתחילות להנץ במקומות שונים בארץ, לדוגמה "בר תיקון". חשבו על בגד שתוכלו לחדש ונסו לעניין את מעגל המכרים שלכם בסדנה כזו. ספרו לנו איך הלך