אודות

hagan_hatropi

רבים אומרים – מה כבר אנחנו יכולים לעשות בנוגע למשבר האקלים? אנחנו לא ממשלה, לא תאגיד פחמן רב כוח….

אני רוצה לצטט מתוך הספר "אנחנו האקלים" של גו'נתן ספרן פויר

"אנחנו חיים בתרבות של רכישה שלא היה לה תקדים בהיסטוריה.  מעודדים אותנו להגדיר את עצמנו על פי מה שיש לנו: נכסים, כסף, השקפות ותחביבים. אבל אנחנו נחשפים על פי מה שאנחנו מוותרים עליו. שינוי האקלים הוא המשבר הגדול ביותר שעמד בפני המין האנושי אי פעם, והוא משבר שיש לטפל בו בעת ובעונה אחת יחד ולבד".

"אנחנו חייבים לנסות. כשמדובר במאבק נגד הריסת ביתנו, התשובה אף פעם אינה זה או זה. התשובה תמיד זה וגם זה, שניהם.  איננו יכולים עוד להרשות לעצמנו לבחור באיזה מבין חוליי כדור הארץ ננסה לטפל, או באילו תרופות. אנחנו חייבים לפעול להפסקת הכרייה של דלק מאובנים ושריפתו, ולהשקיע באנרגיה מתחדשת, ולמחזר, ולהשתמש בחומרים מתחדשים….ולטעת עצים, ולהגן על עצים, ולטוס פחות ולנהוג פחות, ולתמוך במס על פחם, ולשנות את שיטות החקלאות שלנו, לצמצם את בזבוז המזון, ולצמצם את צריכת התוצרים מהחי.. ועוד כל כך הרבה יותר.  

אבל פתרונות טכנולוגיים וכלכליים טובים לפתרון בעיות טכנולוגיות וכלכליות, בעוד שמשבר כדור הארץ…. מהווה בעיה הרבה יותר נרחבת – בעיה סביבתית – הנוגעת לאתגרים חברתיים כמו התפוצצות אוכלוסייה, החלשת נשים, אי שוויון בהכנסה ובהרגלי צריכה. על פי "פרויקט דראו-דאון",  האסטרטגיות היעילות ביותר למיתון ההתחממות הגלובלית הן : הפחתת בזבוז המזון, השכלת נערות, הנגשת תכנון המשפחה והילודה, ומעבר קולקטיבי לתזונה עתירת צמחים.

לא לכל הפעולות ערך זהה.

לשיטתו של ספרן פויר, ארבעת הדברים המשפיעים ביותר שיכול הפרט לעשות כדי להתמודד עם שינוי האקלים הם – לאכול תפריט המבוסס על הצומח, להימנע מטיסות, לחיות ללא מכונית, ולהוליד פחות ילדים. מבין ארבע הפעולות הללו, רק האכילה המבוססת על הצומח, משפיעה מיידית על המתאן ועל החמצן הדו-חנקני, שהם גזי החממה שחשיבותם דוחקת ביותר. רוב האנשים אינם בתהליך החלטה אם להביא תינוק לעולם, ומעט מאד נהגים יכולים פשוט להחליט להפסיק להשתמש במכונית שלהם…. אפשר וחובה להפסיק טיסות נופש אישיות, אבל נשארת בעינה העובדה שחלק ניכר מן התחבורה האווירית הוא בלתי נמנע. לעומת זאת כל אחד מאיתנו עומד לאכול יחסית בקרוב, ויכול להשתתף כבר מיד בהיפוך השינוי האקלימי.  (עמ' 110)


חקלאות בעלי חיים היא אחד הגורמים העיקריים לשינוי האקלים 
כאשר חוקרים מנו את פליטות גזי החממה שארגון המזון והבריאות של האו"ם פסח עליהן, הם העריכו שהבקר אחראי ל 51 אחוזים מפליטות גלובליות שנתיות – יותר מכל כלי הרכב, המטוסים, הבניינים, מפעלי החשמל והתעשייה גם יחד, מאחר שהחישוב של ארגון המזון והבריאות של האו"ם כולל את הפחמן הדו-חמצני שנפלט כאשר כורתים את היערות לצורך גידולי מזון לבעלי חיים ושטחי מרעה, אבל הוא אינו מביא בחשבון את הפחמן הדו-חמצני שהיערות הללו אינם יכולים עוד לספוג.  כ- 80% מבירוא היערות, נעשים לצורך פינוי קרקע לצמחים המיועדים לגידול בקר ולמרעה בקר. אם יתירו לשטח טרופי המשמש כיום לבעלי חיים למאכל  לחזור ולהיות יער, ייתכן שיהיה אפשר כבר עכשיו להפיג יותר ממחצית מגזי החממה הגלובליים מעשה ידי אדם!

מאמצים שנעשו בעורף במלחמת העולם השנייה, לא היה בהם די כשהם לבדם, כדי לנצח במלחמה, אבל לא היתה אפשרות לנצח במלחמה ללא המאמצים בעורף. שינוי אופן האכילה שלנו לא יהיה בו די, לבדו, כדי להציל את כדור הארץ, אבל איננו יכולים להציל את כדור הארץ ללא שינוי אופן האכילה שלנו. (עמ' 105)

כדי להציל את עצמנו, יהיה צורך בפעולה קולקטיבית, ופעולה קולקטיבית תשנה אותנו. אנשים החושבים על ביתם כמשהו שניתן לוותר עליו, יוותרו על כל דבר, ויהפכו לאנשים שניתן לוותר עליהם. אבל איזה עתיד הייתם מנבאים לציוויליזציה הפועלת כאיש אחד להצלת ביתה? בעשיית הקפיצה הדרושה – נשיג יותר מאשר את הצלת כדור הארץ. נהפוך את עצמנו ראויים להצלה. (ג'ונתן ספרן פויר בספרו "אנחנו האקלים" עמ' 136)

chozez

 

 
ברוכים הבאים ל"עושים קיימות", המלבלב לו בשקט בגן הטרופי של עמלנט
הגן שלנו פתוח למבקרים ! כאן תוכלו ללמוד על השינוי האקלימי, לקבל רעיונות כיצד להתמודד איתו ולהצטרף למאמץ האזרחי האישי. כשתרצו להתרענן אתם מוזמנים לקטוף פירות, להאזין לרחשי הטבע, להביט בדמותכם המשתקפת בנחל, ללקט פטריות ולשחות עם דגי הסלמון…
להתראות בין השבילים!

רפאלה

עורכת הגן הטרופי
ושומרת הצרור

namer

 

 

 

 

תודות

ייזום: ד"ר רונית אשכנזי, סמנ"כל פדגוגיה רשת עמל
אפיון, תחקיר, פיתוח תוכן ועריכה: רפאלה בלס
צוות דמוקרטון עמל: אורית להב, שאול ויגרט, דרורית נדר, רמי אמיתי, אהובה דותן, חגית רימוך, רפאלה
עיצוב גרפי: ציפי לנקין
תמיכה טכנית: אינה אניפר

 

ספרים על קצה המזלג
DRAWDOWN, NYT, Paul Hawke
אנחנו האקלים (הצלת כדור הארץ מתחילה בארוחת הבוקר) – ג'ונתן ספרן פויר, הוצאת כנרת זמורה
סולאר גרילה: תגובה בונה לשינויי אקלים, עורכת: מאיה ויניצקי, מוזיאון ת"א לאמנות, HIMER

מעריסה לעריסהמיכאל גראונגרט, ויליאם מק'דונו, הוצאת בבל
היסטוריה קצרה של האנושות/ או : איך הצלחנו לדפוק את כל העסק, טום פיליפס, הוצאת ידיעות ספרים
תשמור על העולם, ילד! מדריך אקולוגי לילדים, ג'ון ג'אבנה, הוצאת כנרת
גרטה – סיפורה של הילדה שרצתה להציל את כדור הארץ – ולנטינה קמריני, הוצאת תכלת
חבורת סופר פלנט במשימה להצלת כדור הארץ, לאה רנטור מטרסו, רפאלה בלס, שיכון בינוי
​5 BOOKS TO READ ON CLIMATE CHANGE

אתרים וכתבות
עמלנט ומשרד החינוך
תפיסת הקיימות בעיצוב ובאדריכלות
זווית - סוכנות ידיעות למדע וסביבה
אקלים ישראל, האגודה לאקולוגיה וסביבה
מרכז השל לקיימות

ארכיון הידען: משבר האקלים
ארכיון כלכליסט: משבר האקלים
המשרד להגנת הסביבה: שינוי אקלים
הארץ, משבר האקלים
הקרן לבריאות הסביבה, שינויי אקלים 
גלובס, המשבר האקולוגי
מעריב, משבר האקלים
העין השביעית, שינויי אקלים
Ynet, סביבה
מסע אחר, ערוץ הסביבה
אקולוגיה וסביבה, כתב עת 
מכון דוידסון, שינויי אקלים
אקוויקי: אקולוגיה, חברה, כלכלה

מרכז הידע הישראלי לשינויי אקלים ICCIC
אינפוגרפיקה מרהיבה, תולדות ההתחממות הגלובלית, הארץ
כתבה ב"הארץ" 16.8.19 – סיוט ליל קיץ – התחזית גיהנום (PDF), עודד כרמלי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *