"חקלאות 2050 – חדשנות ואתגרים" – המייקאתון של הרב תחומי עמל עמק חרוד יצא לדרך!

emek

מאת אורית להב, המינהל לפדגוגיה

"מייקאתון? – מה זה מייקאתון?"
ככה התחלנו לפני יותר מחודש, ובלילה שבין חמישי לשישי זה קרה.

במסגרת יוזמה חדשה וייחודית, כך הסברנו לתלמידים, רשת עמל מתעתדת לפנות לרשות החינוך של ארגון האומות המאוחדות ולהציע תהליך חדשני של גיוס קהילתי מבוסס תלמידים לצורך פתרון בעיות טכנולוגיות בתחום החקלאות. הנחת היסוד היא שבני הנוער ניחנים בחשיבה יצירתית במיוחד, ועדיין אינם מושפעים מדיסציפלינות אקדמיות שעלולות להטות את החשיבה אל עבר הצפוי והמקובל. יזמנו מרתון מיוחד שיתבסס על בני הנוער של מועצה אזורית גלבוע, הלומדים ברב תחומי עמק חרוד, וגייסנו
 לפעילות אנשי עשיה ממגוון תחומים החיים בעמק; אנשי המפעלים, חקלאים וכל אדם בעל מחשבה יוצאת דופן. הנושאים שאנו מבקשים לבחון קשורים לתחום החקלאות העכשווית הנושקת לעתידנות חקלאית. המשתתפים במייקתון יתמודדו עם אוסף בעיות שלוקטו על ידי מומחים מן האזור, ויתבקשו לפתור אותם באמצעות שילוב פתרונות מכניים, אלקטרוניים ודיגיטליים, בהתייחס לאפשרויות עתידניות מתחום הננו-טכנולוגיה.

"חקלאות 2050 – חדשנות ואתגרים" – יצאנו לדרך
למעלה מארבעים תלמידים של בית הספר, שמונה מומחים, כל אחד בתחומו, צוות מיוחד של בית הספר, בראשות לילך ויעל והרבה הרבה שעות של מחשבה, חקר, תכנון, ובסופם גם ביצוע. בלילה המיוחד הזה חקרנו על חדקונית הדקל, על בעיות הציפורים בבריכות הדגים, על חימום וקירור החממות, על בעית כוח האדם בחקלאות, במיוחד בקטיף הבזיליקום, ועל מכון התערובת. סביב כל אחת מהבעיות התגבש צוות שהחליט לפתור את הבעיה.

 

מנכ"ל קבוצת עמל עו"ד רוית דום עיני: "היה זה לילה של למידה חוויתית ויצירתית באירוע מעורר השראה. כך מובילים בעמל שינוי בתפיסת הלמידה. אין ספק שזוהי חוויה מרתקת וייחודית של תלמידי בית הספר הרב תחומי עמל עמק חרוד אשר התמודדו עד עלות השחר עם בעיות אמיתיות מתחום החקלאות, והציגו תוצרים תוך שילוב פתרונות מכאניים, אלקטרוניים ודיגיטליים יצירתיים".

ד"ר רונית אשכנזי, סמנכ"ל פדגוגיה: "הגעתי לעמק חרוד קרוב ל- 22:00 בלילה  ונשארתי עד אחרי חצות.. החוויה של תלמידים שמתמודדים בשיא הרצינות עם אתגרים טכנולוגיים מתחום החקלאות, ריגשה אותי ממש. שוב נוכחתי לדעת שכאשר אנו ברשת עמל, מסקרנים את התלמידים, מעלים בפניהם בעיות אמת ויוצרים חוויית למידה אטרקטיבית (כן, הקוסקוס, המרק והקפה לאורך הלילה תרמו רבות), הם נהנים מחווית הלמידה ברמה אחרת. התלמידים עבדו בצוותים רב-גילאיים, נערות ונערים נפלאים שחשבו ותכננו, למדו והתעניינו והביאו תוצרים מדהימים. חווית הלמידה הלילית, החקר המחובר לחיים ומתן האפשרויות לתלמידים לפעול, ליצור, ליזום להמציא ולבנות בעצמם, הם שהביאו את חדוות הלמידה לתלמידים, למורים, לבוגרים ולכל מי שנכח במייקאתון. היה נפלא".

משימה לדוגמה: בריכות הדגים – בעיות שונות

makaton"עמק חרוד משופע בברכות דגים מלאכותיות המהוות כשמונים אחוז מכלל אספקת דגי המאכל בישראל. כמו בכל תהליך חקלאי, גם כאן יש התמודדות עם קשיים שונים במהלך הייצור. למשל: עקב תהליך ההתייבשות במזרח התיכון נודדת כמות גדולה של ציפורים אל הבריכות ובסופו של דבר טורפות חלק גדול מהדגים. כולנו מכירים את החקלאי שמביט בעננים במבט חוקר: האם ירדו השנה מספיק גשמים?…  אבל בעמק חרוד יש סיבה נוספת למתח. בעמק חרוד, המשופע בברכות דגים מלאכותיות, החקלאי מביט לשמים באימה ומזדעזע למראה להקות הציפורים הנודדות. כן, התופעה הרומנטית והמקסימה הזאת פוגעת קשות בפרנסתו. להקות הציפורים טורפות את הדגים שאותם הוא מגדל בעמל רב ובתנאים מבוקרים, לצורך מכירה בשוק. ביום התחרות תתבקשו לפתור את הבעיה הזאת. לצורך כך, עליכם ללמוד לעומק את נושא הבריכות. מה גודלן של בריכות הדגים? אלו דגים מגדלים בהן? מהו היקף נדידת הציפורים ? כיצד מתוחזקות הבריכות? האם הן מוקפות גדר? אלו ציפורים מגיעות ואיזה דגים הן צורכות?…"

לילה לבן ואורחים לרוב
במהלך הלילה זכינו לארח את ראש המועצה האזורית הגלבוע עובד נור ומנכל"ית רשת עמל עו"ד רוית דום עיני, שסיירו בין הקבוצות והציגו שאלות. הצוותים התמודדו היטב עם האורחים וידעו לומר גם שצורת הלימוד שבה יש בחירה, עיסוק לפי עניין אישי ולמידה פעילה, מתאימה ונכונה להם. מנכלי"ת הרשת סיפרה על מיזמים שהרשת מקדמת ועל צורת הלימוד שאליה מכוונת הפדגוגיה הרשתית. הצוותים חקרו ונעזרו במומחים, ואז הציעו מספר פתרונות בפינג הראשון. בפינג השני כבר הציג כל אחד מהצוותים את הפתרון שבחר ואת התכנון שלו לרובוט או מתקן, על מנת לפתור את הבעיה. הצוותים קיבלו התיחסות משאר התלמידים והמומחים, שאלו שאלות וביקשו מומחים מיוחדים שיגיעו ויעזרו להם בבניה.

m2בין לבין עברו השעות בתכנונים, בעבודות, בוויכוחים, בנמנום על הכריות בפינות הרביצה ובאוכל. הרבה אוכל טעים. את המעבר לשעון הקיץ חגגנו עם ופל בלגי. בשעה 6 בבוקר התחלנו להתכנס לפני הפרזנטציות. כל צוות הציג במצגת את הפתרון שלו והציג את הדגם/רובוט שהכין. צוות אחד אפילו החליט לעשות הצגה על מנת להבהיר את הפתרון המיוחד שלו.

לילך שטיין, מנהלת בית הספר: "הלילה הוכתר כהצלחה כבירה. בוגרי בית הספר ומומחים מקצועיים מהקהילה הסתובבו ונתנו ייעוץ מקצועי לקבוצות השונות. התלמידים נהנו מאוד מעצם היכולת לבחור לעבוד בקבוצות רב גילאיות ולחשוב מחוץ לקופסה כדי לפתור את הבעיות החקלאיות שהתבקשו. באמצע הלילה הגיעו עו"ד רוית דום עיני מנכ"ל עמל, ראש המועצה מר עובד נור וד"ר רונית אשכנזי, סמנכ"לית המינהל לפדגוגיה, והתלמידים עברו חוויה מעצימה, כאשר עמדו והציגו את הפרויקטים שלהם. חלקם אף נדרשו ע"י המנכ"לית לעשות זאת באנגלית, ועמדו בכך בהצלחה! התלמידים, והמורים שליוו אותם, הוכיחו מצוינות ויצירתיות ברמה הגבוהה ביותר. זוהי תחילת מסורת של אירועים שבהם הקהילה לוקחת חלק חשוב בלמידה ובהוויה הבית ספרית המיוחדת". 

תלמידים מספרים
אסף – בניגוד לחנוך הפורמלי, היה בערב הזה כיוון של חשיבה ויצירת כלים להתמודדות עם בעיה. את הלמידה והחשיבה על הפיתרון עשינו בעצמנו בקבוצות. 
מעין – אפשר היה לעבור מקבוצה לקבוצה, להתעדכן ולעזור. במהלך הלילה כל קבוצה הציגה את ההתקדמות שלה ושוחחנו על כך. הכול היה פתוח וזה יצר עניין חברתי כי היה מגוון של גילאים והיתה אווירה נעימה.
אסף – היתה הרגשה כמעט הרמונית והפרש הגילים לא הורגש, היה הרבה הומור בהצגת הפתרונות. הקבוצה שלנו, לאחר מחשבה, בחרה לעבוד על הבעיה של הציפורים שאוכלות את המזון של הדגים. האמצעים להבריח אותן לא אפקטיביים היום ולא מספיק הומניים. החקלאים משתמשים במזון שצף על המים והציפורים מספיקות לאכול אותו לפני הדגים.. הרעיון שלנו  היה – לייצר מתקן שמונח תחת המים ובאמצעות שימוש בזרמי מים בסיבוב הוא יפזר את המזון מתחת למים. צפיפות המזון תהיה מעט נמוכה מהמים ותאפשר למזון לצוף. התהליך יהיה איטי והדבר יאפשר לדגים לאכול לפני שהציפורים יעוטו עליו מלמעלה!  הרעיונות שלנו הועברו לחוות עדן ושם ימשיכו אנשי המחקר לטפל ברעיונות ויבדקו אפשרויות ליישם אותם. למדנו בערב את משמעות קבלת ח"ח – חיזוק חיובי. זה היה אירוע מכונן, מלא אווירה טובה ויצירתית. הלוואי ויהיו עוד כאלה! 

לקבוצת הפייסבוק שלוותה את הארוע

לאלבומי תמונות- אלבום 1  אלבום 2

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *