“תיקון עולם” לצעירי הקיימות על פי יעדי האו"ם בתיכון עמל להייטק ואמנויות ע"ש פרס
תלמידי חטיבת הביניים בתיכון עמל להייטק ואמנויות ע”ש פרס (לשעבר שבח מופת ת”א) עשו לאחרונה דבר מה שונה. במשך 18 ימים, מדי ערב בשעה 20:00, קיבלו משימה עצמית מסקרנת על פי עקרונות הקיימות של האו”ם. התלמידים עסקו בשאלות כמו: האם ניתן לשנות הרגלים? מהו המחיר האמיתי של אורח החיים שלנו? האם ניתן למדוד אושר?… קיימות? ובכלל, האם אנחנו יכולים לשנות את ההרגלים שלנו ולחיות אורח חיים מקיים יותר ואולי אף להשפיע על אחרים לעשות כמונו?
התשובה היא בהחלט כן! וברוכים הבאים לקבוצת אתגר 18. את האתגר, שיזם שרון גלאור שמגדיר עצמו בהומור כ”שגריר תרבותי גלובלי”, אימצה מנהלת החטיבה עירית כהן בתחילת שנת הלימודים, עוד לפני הסגר השני, והמשיכה אותו בלמידה מרחוק בערוץ מיוחד שפתחה לצורך כך במערכת 365 של מייקרוסופט טימס.
עירית כהן: “מה ששבה את לבי בתוכנית ה”משוגעת” הזאת, שכרגע אנחנו בעיצומה, זה שהיא מתכתבת עם החזון והעשייה הבית ספרית שלנו. בעיקר בקידום יזמות ותיקון עולם באופן אקטיבי, באמצעות פדגוגיה פורצת דרך בלמידה במרחבי החיים, למידה שפורצת את גבולות הזמן והמרחב הפיזיים. לי כאשת חינוך, חשוב לפתח מנהיגות ערכית לצד מנהיגות טכנולוגית – והאתגרים שאליהם נחשפנו בתוכנית, מתכללים ומשרתים מטרה זאת. היה זה אך טבעי בשבילנו להתחבר ליעדי הקיימות של האו”ם, ואנו מצפים בסקרנות לשיתופי הפעולה המקסימים בינינו לבין הסביבה – המיידית והגלובלית”.
שרון, ולאחר שיעברו 18 ימים, מה הלאה?
גלאור: “הכיוון הוא לייצר שיח בין בתי ספר שונים באמצעות קבוצות מעורבות, כמו למשל בית ספר בישראל ובית ספר בברזיל או בנפאל, ממש כמו טורניר כדורגל עולמי”.. הפליג בעיניים מצועפות. “הקבוצה שלנו, תלמידי כיתה ח’, שהתנסתה עכשיו באתגר, כחלק מפיילוט בית ספרי בתוכנית טינג גלובל מטעם גף ניסויים במשרד החינוך, מילאו משוב בסיום האתגר, בו נשאלו בין השאר איזה ערך
קיבלו, תגובות התלמידים כללו בין השאר את המשובים הבאים:
- “הערך שקיבלתי מהאתגר הוא של התחשבות יותר בשאר האנשים שצריכים דברים שלי יש ולהם אין.”
- “שצריך יותר להתאמץ.”
- “התחלתי להעריך דברים שלא ידעתי.”
- “קיבלתי ערכים חברתיים הנוגעים לעניים ולאנשים בלי בית ”
- “למדתי להראות אכפתיות לגבי האחר, שינוי, רצון, התמדה, אחריות….”
אני שמח מאד על כך ובונה איתם כעת את השלב הבא – הרחבת מעגלי ההשפעה, לקראת אקטיביזם חובק עולם” .
מהי סיירת קיימות ומנהיגות של טינג ?
גלאור: “הסיירת – קבוצה נוספת שפתחנו בחט”ב, מתפקדת למעשה במקום שיעורי אקולוגיה, התלמידים מבצעים את את האתגר בקבוצה רב-גילאית הטרוגנית, שכוללת גם משתתפים מחוץ לבית הספר, וביניהם מורים, מנהלים, אנשי קיימות וסוכני שינוי. בהמשך, התלמידים הסיירים ינהיגו בעצמם אתגרים חדשים, כל תלמיד שהוא “סייר טינג”, יעביר אתגר לשכבות ז’ ח’ ט’ בבי"ס שמעון פרס עצמו, וגם לתלמידים מבתי ספר אחרים כחלק מהשיעורים. בתוכנית “טינג גלובל” אנחנו מאמנים את התלמידים להיות אקטיביסטים, פעילים חברתיים, לחשוב עצמאית, לפתח את הדמיון ולהעז לשנות את העולם סביבנו. שתהיה לכולנו שנת קיימות שפע ומנהיגות מוצלחת!”
לומדים במרחב הפתוח
מתכננים מיזם חדש – אנרגיה מתנועת חתולים
מציגים את המיזם – אנרגיה מתנועת חתולים
מתכננים מיזם על פי יעדי האום לקיימות
דוגמה לחשיבה המצאתית של אחת הקבוצות
מתכננים מיזם בקבוצות קטנות בשיטת טינג
“טינג גלובל” היא תוכנית המפתחת ומשפרת מיומנויות למידה, חשיבה וכישורי חיים באמצעות משחק ולימוד חווייתי, תוך התאמה לצורכי הלומדים
- אתגר 18 – בעמוד משה”ח, פדגוגיה מוטת עתיד
- אתגר 18 – המערכים
- “טינג גלובל” בעמוד משה”ח, פדגוגיה מוטת עתיד
כתיבת תגובה