יישומי AI מעניינים בתיכון להייטק ולאמנויות ע"ש פרס

מחולל עתיד 1

כפי שנכתב עלינו לאחרונה בעיתון מעריב, התחלנו בשילוב כלי בינה מלאכותית במשימות שונות, כחלק מתוכנית הלימודים. אחד הפרויקטים המסקרנים שרץ כעת בחטיבת הביניים, נקרא "מחולל תמונת עתיד רצוי", בתהליך של "הנדסה הפוכה".

התלמידים יגיעו לבינה המלאכותית בכל מקרה, איתנו או בלעדינו, אז עדיף שזה ייעשה בהסכמת ההורים ובבית הספר בצורה מפוקחת”, אומרת רפאלה בלס, אחראית פיתוח תוכן ופרויקטים ברשת בתי הספר "עמל" ומורה בתיכון עמל להייטק ואמנויות ע"ש פרס בתל אביב. "כך הם ילמדו להשתמש בה בצורה נכונה וטובה. אנחנו קוראים לזה לימודי ‘אוריינות בינה מלאכותית’”. במסגרת תפקידה, וכחלק מפיתוח יוזמה אישית במסלול הטאלנטים של משרד החינוך, פיתחה רפאלה יחד עם המורה ללשון תומר קרודו, תוכנית שמנגישה לתלמידים את כלי הבינה המלאכותית (AI). “אנו נותנים לתלמידים משימה מסקרנת ומעוררת מוטיבציה וכדי להשלים אותה הם נעזרים בשורה של כלים”, היא מתארת. “בסוף הם מגלים שהם יודעים לשלוט בכלי הבינה המלאכותית”.

התוכנית שיזמה נקראת “מחולל תמונת עתיד רצוי”. “אנו מנסים לגרום לתלמידים להגיע, לאחר דיון מעמיק במקצועות העתיד, שרובם אינם ידועים –  לתמונת העתיד המקצועי הרצוי שלהם וממנה לגזור לאחור את התהליך”, היא מתארת. “בשלב הראשון הם נכנסים למחולל תמונות ומייצרים בעזרת בינה מלאכותית את התמונה שמייצגת אותם כיום. בשלב השני הם מבררים את התכונות שלהם, במה הם חזקים, מה הכישרונות שלהם, למה הם נמשכים, מהם הרצונות שלהם, מה יכול לסייע – מה להפריע וכך הלאה (בעקבות "המקום הנכון" של קן רובינסון). בשלב השלישי הם נכנסים לסביבה וירטואלית ומייצרים לעצמם כרטיס ביקור עתידני שכולל תמונה של עצמם, והגדרת מקצוע יצירתית של עצמם. קודם לכך בירור רעיוני, כשלמעשה אנחנו משערים רק דבר אחד בוודאות גדולה – הדגש יהיה על מיומנויות ועל שילובי תחומים. האם לכל בנאדם יש רק עתיד אפשרי אחד? במה זה תלוי? וכן, זהו סוג של תרגיל מחשבתי. בשלב הרביעי  – אנו נוטעים בהם את התחושה שהם כבר השיגו את היעד – ועכשיו הם אמורים לחשוב איך הם מגיעים מהעתיד הרצוי להווה! הם עוברים תהליך הבינה המלאכותית מכווננים אותה, ובסופור של דבר מקבלים תוכנית עבודה שתגזור לאחור בהנדסה הפוכה – את השלבים שהיה עליהם לעבור כביכול מהעתיד הרצוי שבו בחרו – להווה הנוכחי. התהליך המסקרן מלווה ברפקלציה, ונמצא בעיצומו.

 


onlineבשבילי התרבות – חוויות אינטראקטיביות המחוברות לחיים

יוזמה מעניינת שרצה בבית הספר בהובלת המורה שוקי אייזנר ובשיתוף רפאלה בלס נקראת "בשבילי התרבות". התוכנית מיושמת בחט"ב בבמסגרת השיעורים בתרבות ישראל, ובמסגרתה מכינים התלמידים  חוויות אינטראקטיביות המשלבות כלי  AI, מפיחים חיים בדמויות מארון הספרים, ומגלים כיצד כל אלו רלוונטיים לחייהם כיום. כל קבוצה עוסקת בנושא אחר, כמו למשל : מחלוקת, מנהיגות, יחיד וחברה, הליכה נגד הזרם, מסורת ושינוי, והתמודדות עם אתגרים. בכל נושא, עוסקים התלמידים בשתי דמויות מהתרבות היהודית הישראלית אשר מהן ניתן ללמוד הרבה לגבי הנושא "מחוברים לחיים", ויוצרים חוויה משחקית אינטראקטיבית, המכילה בתוכה שימוש בכלי ה-AI שונים ובהם מחוללי תמונות ואווטארים, GPT וכו'.  בשלב תכנון החוויה, הכינו התלמידים "סטורי בורד" ולמדו כיצד להזרים את חווית המשתמש לכיוונים שונים במקביל. החוויה כוללת בתוכה מידע על דמויות המפתח, ועיסוק בשאלות המתחברות לחיי התלמידים.
כל המשחקונים מרוכזים על פני 
פלטפורמה אחת, כאשר בסיום המיזם, יוכל כל משתמש ללמוד, לשחק לחוות ולטעום מכל החוויות. תהליך העבודה כולו מתוכלל בלוח שיתופי.

 
 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *