ועידת החינוך הטכנולגי הבינלאומית בטורינו בסימן "למידה מוכוונת נתונים"
Torino process: The "Learning from evidence" conference
מאת: רפאלה בלס
ועידת הסיכום ל"תהליך טורינו 2010" שהסתיימה זה מכבר בטורינו איטליה, התמקדה בלמידה מוכוונת נתונים. בוועידה, לקחו חלק כ- 250 נציגי חינוך, מסחר ותעשייה מלמעלה מ- 50 מדינות מרחבי העולם, ובהן ישראל. את ישראל ייצגו ד"ר פלורנס עזרן ממשרד החינוך, הגב' שרי כהן ממשרד התמ"ת ונציגי רשתות החינוך הטכנולוגיות המרכזיות – אורט – הד"ר אלי אייזנברג ואסנת חכמון, ועמל – הד"ר רונית אשכנזי ורפאלה בלס, שנטלו חלק בשנה האחרונה בהכנת הדוחות הישראלים בנושא החינוך הטכנולוגי בישראל והקשר בין החינוך לתעשייה. תהליך טורינו (מיזם העוסק במחקר השוואתי בנושא החינוך הטכנולוגי במדינות אירופה ובכ-30 מדינות עמיתות), ביוזמת ארגון ETF – מעודד שיתופי פעולה אזוריים, החלפת מידע ויצירת רב-שיח בין מדינות עמיתות, שלא בהכרח חברות באיחוד האירופי, מתוך דאגה לעתידן הכלכלי והתעסוקתי, וההבנה שלתעסוקת הפרט יש קשר ישיר למדיניות ההשכלה הטכנולוגית-מקצועית בארצו.
אירופה 2020
מצב התעסוקה העתידי, מסתבר, מטריד מאד את מדינות האיחוד האירופי, הצופות בחוסר אונים בגל המהגרים השוטף אותן, ואשר בהעדר תעסוקה, כך צופים הדמוגרפים, יוביל את אירופה לשקיעה כלכלית כבר בשנת 2020. משום כך הם נערכים כבר בימים אלו, עם אסטרטגיה המיועדת להקנות חינוך טכנולוגי שבצידה אבטחת תעסוקה – לדור הצעיר, אסטרטגיה המכונה "אירופה 2020".
את ההרצאה בנושא זה, העביר מר ז'ואו דלגדו, ראש היחידה לחינוך טכנולוגי מקצועי בקהילה האירופית (תוכנית ליאונרדו דה וינצ'י). כדי להצליח באסטרטגיה של Europe 2020, הוסכם על חמישה יעדים שאותם צריכה כל מדינה להשיג באמצעות תוכניות לאומיות: תעסוקה – אחוז המועסקים בגילים 20-64 צריך להיות 75%; חדשנות, מחקר ופיתוח – 3% מהתוצר (פרטי וציבורי כאחד) צריך להיות מושקע בתעשיות מחקר ופיתוח; שינויי אקלים ואנרגיה – על פליטת גז החממה להיות נמוכה מזו של שנת 1990 בלפחות 20%, וחלקם של מקורות אנרגיה מתחדשים יעלה ב 20%, עליה של 20% בנצילות מקורות האנרגיה; חינוך והשכלה – צמצום הנשירה מבתי הספר בכ-10%, חלקם של בני ה-30-34 שנים המשלימים השכלת third level יעלה בכ- 40%; כ- 15% מהבוגרים העובדים, ימשיכו במהלך חייהם המקצועיים בתהליך של השתלמויות ארוכות טווח ( C-Vet – חינוך טכנולוגי מתמשך); אחוזי העוני – לפחות 20 מיליון איש יצאו ממעגל העוני והסיכון לעוני.
כללית, סיכם מר דלגדו, אם מערכת החינוך הטכנולוגי תשכיל להתבסס על מסלולים גמישים מוכווני קריירה, המעניקים LLL (לימודים עדכניים לאורך כל החיים) ואופק התפתחותי, היא תהיה אטרקטיבית יותר בקרב צעירים שמעוניינים לנוע בקלות ממסגרת למסגרת, תקבל עדיפות ראשונה במקום שנייה, ויהיה קל יותר להגיע לאותם חמישה יעדים.
כיצד לשפר את האטרקטיביות של החינוך הטכנולוגי?
אחת השאלות שעלתה במקביל בקבוצות דיון שונות, היתה כיצד לשפר את הדימוי של החינוך הטכנולוגי ולהפוך אותו לאטרקטיבי יותר. התברר לנו שאין פתרונות קסם וכולם מציעים את אותם רעיונות – תוכניות לאומיות, שינויים בחקיקה והסדרת רגולציה, קמפיין תקשורתי, מתן אוטונומיה לבתי ספר טכנולוגיים, שילוב מורים בעלי פרופיל מקצועי גבוה, מרכזי מצוינות, הטמעת צורכי המשק המודרני בתוכניות הלימודים, גמישות במסלולי הלימוד, הדרכה בפיתוח קריירה, ואולי הכי חשוב – להימנע ככל הניתן ממסלולים המובילים למבוי סתום ומונעים מהעובד אופק התפתחותי. אחד הרעיונות שהוצעו בנוגע לנוער המתלבט לגבי מסלול – לאפשר לו לקיים דיאלוגים בנוגע לעתידו עם יזמים בתעשייה. לאפשר מגע בלתי אמצעי – הזדמנות להיפגש עם בעלי העסקים עצמם, במסגרת תוכנית אימון אישית. לצפייה במצגת, לחצו על השקף הבא:
נקודה נוספת שהודגשה במושב זה – שוויון הזדמנויות לכל הקבוצות באוכלוסיה. מסתבר שרב הדומה על השונה, ורוב המדינות מתמודדות עם אותן קבוצות אוכלוסיה. על החינוך הטכנולוגי לאפשר אסטרטגיות שונות לקבוצות אוכלוסיה שונות, הנבדלות זו מזו מגיל, ברקע, בהשכלה וכדומה. לא די בלתת גישה לחינוך טכנולוגי, צריך לשים לב לשונות של הסקטורים באוכלוסיה ולאפשר מסלולי נישה: "זוג נעליים אחד – לא יכול להתאים לכולם!". אסטרטגיות שונות לקבוצות אוכלוסייה שונות.
לא ידע אלא פעולה !
חשוב ליצור את העתיד בשיתוף התושבים
כיצד נוודא שהחינוך הטכנולוגי משיג את מטרותיו? יש לדעת מהם הנתונים והעובדות בשוק העבודה, ומהם לגזור את המדיניות. צריך לתרגם את הנתונים לפעולות. חשוב לרתום את התעשיינים המקומיים, למשוך שותפים חברתיים שישאו באחריות שווה למדיניות הממשלה בנוגע לחינוך טכנולוגי. אחד העקרונות שהודגש בוועידה, בהלימה למיומנויות המאה ה- 21, שחשוב ליצור את העתיד לא "למען" האזרחים, אלא ב ש י ת ו ף האזרחים. זהו הבדל משמעותי בגישה. מדוע ברוב העולם אנשים אינם בוטחים בממשלה שלהם? כי הממשלות נוטות להזניח את פיתוח ההון האנושי, ובסופו של יום, ההון האנושי הוא הכל. האם יש לכם חזון לאופק ההתפתחותי של המדינה שלכם? האם ניתן לשמר מדיניות לעשרים שנה? מנהיגים אמיתיים מ ע צ ב י ם את העתיד, לא רק חוזים אותו. עליכם לשאול את עצמכם כיצד אתם רוצים שהוא יהיה. על קובעי המדיניות שלכם להבטיח סביבה יציבה, תוך שילוב הוליסטי של שתי גישות – חברתית וכלכלית. עתיד המדינה שייך לתושביה, לכן חשוב ללמוד כיצד לקבוע את המדיניות בהתבסס על הנתונים והעובדות. האם יש לכם את הידע הדרוש? אנו בפתחה של תקופה בה יהיה קריטי לבסס את האחריות של כל מדינה על הצרכים והיעדים שלה, וחשוב לוודא שגם התעשיינים שלכם וגם השותפים החברתיים, חשים מחויבות לטובת אותה אג'נדה ומוכנים לקחת חלק בעיצוב המדיניות.
שיתופי פעולה בין-אזוריים לקראת תהליך טורינו 2012
בסיום הוועידה, הביעו נציגי המשלחת מישראל את רצונם להיפגש עם מומחים ממדינות מתקדמות באירופה כמו צרפת למשל, הידועה בכך שהובילה בהצלחה תהליך קביעת סטנדרטים לתוכניות לימודים, וזאת על מנת שניתן יהיה ללמוד הלכה למעשה, כיצד עושים זאת. כיצד מוודאים שתוכניות הלימודים רלבנטיות לצורכי שוק העבודה. בשלב הראשון, הוצע להתמקד בשני תחומי דעת: מכונות, חשמל ואלקטרוניקה. במקביל, הביעו נציגי ישראל התעניינות בפרויקטים משותפים עם מדינות הבלקן וטורקיה, ביצירת קשרים עם פינלנד ודנמרק, וזאת כדי ללמוד ולהכיר מודלים להכשרה ולשדרוג איכות המורים, מודלים לשיתופי פעולה בין מערכת החינוך למגזר העסקי וכיצד ניתן להעלות את הסטטוס של החינוך טכנולוגי מקצועי בארץ.
בתמונות: ד"ר רונית אשכנזי (עמל), סבינה נרי ( ETF), ד"ר אלי אייזנברג ואסנת חכמון (אורט ישראל), שרי כהן נציגת התמ"ת. למעלה משמאל – הד"ר פלורנס עזרן, נציגת מינהל מדע וטכנולוגיה משה"ח
צילום: רפאלה בלס, קבוצת עמל
קישורים
Torino proccess 2010 – אתר הוועידה
Torino proccess 2010 – תמונות מהוועידה, ועמוד תמונות נוספות
Torino proccess 2010 – סרטונים מהוועידה
Torino proccess 2010 – עמוד ישראל
גיליון 23: משלחת ה- ETF בביקורה בישראל דנה בנושא ההסמכות המקצועיות לעובדים
בהשוואה לנעשה במדינות האיחוד האירופי
גיליון 21: החינוך הטכנולוגי בישראל במבחן האיחוד האירופי, ממצאי הדוח Torino proccess 2010
TORINO PROCESS: Vocational Education and Training Systems and Policies in Israel
Ministry of Education, The Administration of Science and Technology
Authors: Dr. Ronit Ashkenazy & Ms. Refaella Ballas Amal Network
הדוח המקוצר, גרסת המצגת, המחברים: הד"ר רונית אשכנזי ורפאלה בלס, קבוצת עמל
המסמך המלא: Download electronic version: Torino Process – Israel
TORINO PROCESS: Education and Business Cooperation in Israel
Ministry of Education, The Administration of Science and Technology
Authors: Osnat Hachmon & Dr. Eli Eisenberg Ort Israel
הדוח המקוצר, גרסת המצגת, המחברים: אסנת חכמון והד"ר אלי אייזנברג, אורט ישראל
המסמך המלא: גרסת PDF
"הפסים קיימים – צריך יותר נוסעים!"- על חשיבות שדרוגו של החינוך הטכנולוגי בישראל, ועידת ההייטק, דה מרקר
"החצר האחורית של אירופה בוערת", חדשות נענע 10
[…] שיתופי פעולה קודמים של קבוצת עמל עם ETF, דוח החינוך הטכנו… […]