חינוך לערכים הומניסטים ודמוקרטים הוא אחד היעדים המרכזיים של רשת עמל. השנה נעסוק בדמוקרטון בערכים שמשותפים לכולנו, ובעולם שנשאיר לדורות הבאים אחרינו. כל המישיר מבט ביושר לעבר עתידו של העולם לא יוכל להתעלם מהצל הכבד שמטיל משבר האקלים על גורל הדורות הבאים. משום כך החליטה הרשת שלנו לעסוק באופן מעמיק בנושאים אלו של צדק סביבתי וחינוך לקיימות הנוגעים בטבע, סביבה וקהילה. השינוי חייב לגעת בעומק עולם הערכים שלנו: באחריות - לעתיד הדורות הבאים: "צדק בין דורי", בצניעות - הנוגעת במחלות חברת השפע, באמפתיה לאחר שאין לו, בשוויון, בזכות לחיים, בצדק סביבתי.
הדילמה שלכם:
רכב פרטי מול תחבורה שיתופית
רכב פרטי לעומת תחבורה ציבורית? תחבורת קארפול משותפת? תחבורה באנרגיות מתחדשות? מה דעתכם על שיטת נתיב פלוס שיוצר פקקים ועומס על הנהגים הפרטיים, לעומת תחבורה ציבורית? מה ההבדל בין תחבורה ציבורית רגילה לבאבל? בישראל פועלים כ-3,000 קווי תחבורה ציבורית. עם זאת, מאות קווים שממומנים על ידי משלם המסים ממשרד התחבורה, נוסעים מדי יום עם פחות מ-5 נוסעים – למה הנסיעה ביישובים הקטנים הופכת לארוכה ומתישה ומדוע המדינה מוציאה מאות מיליונים בשנה על אוטובוסים ריקים? האם תסכימו להשבית את הרכב הפרטי יום בשבוע לטובת הקלה בפקקים והפחתת זיהום האוויר ופליטת הגאזים? ומה דעתכם על התרחיש הבא – יש הצעת חוק לפיה לכל מכונית מותר לנסוע 3 ימים בשבוע בלבד. "יונתן, ממחר אתה נוסע לחוג הכדורסל בשלושה אוטובוסים כי האוטו שלי נוסע רק בימים הזוגיים." – הולך?
רקע
משבר האקלים העולמי הוא כבר עובדה ידועה ומוגמרת. משבר זה מתבטא במחסור הולך וגדל במאגרי הנפט ובבעיות פוליטיות, הגורמים לעלייה חדה במחירי הנפט והדלק והופכים את הנסיעה ברכב לעניין יקר. מעבר לכך מדובר בזיהום סביבתי לא מבוטל, המחמיר את אפקט החממה גורם נזקים בריאותיים וסביבתיים רבים. מחקרים הראו כי 50% מהגורמים ליצירת הערפיח הם כלי הרכב הנעים בכבישים. נתונים חמורים אלו הובילו לחיפוש אחר מקורות אנרגיה חלופיים לכלי הרכב. במונח אנרגיה חלופית (Alternative energy) אין הכוונה רק למקורות אנרגיה שאינם מזהמים את הסביבה, אלא גם למקורות אנרגיה שאינם מתכלים כמו אור וחום השמש. עיקר החשש של הממשלות השונות הוא ממחסור במקורות האנרגיה הקונבנציונליים כמו נפט, פחם וגז טבעי, וכן ההבנה כי מקורות אנרגיה אלו נמצאים בשליטה של מספר מדינות קטן.
- חדשות 13- קווי הדממה – עם אבי עמית מתוך מהדורת השבת עם הילה קורח
אבסורד התחבורה הציבורית: למה האוטובוסים בישראל כל כך לא יעילים? חדשות 13 : בבוקר אחד הצטרפנו ליוסי, פעיל תחבורה ציבורית ותיק, לנסיעת בוקר "נעימה" בקו 78 בירושלים. הקו הצפוף והעמוס מלא באנשים בכל בוקר, ולתושבי ירושלים נמאס. לחצי מהם אין רכב פרטי, והקו הזה ודומיו – אמורים היו לספק להם פתרון מהיר להגעה למרכז העיר. אך הקו הזה מגיע בשעות העומס רק 3 פעמים בשעה.המספרים של התחבורה הציבורית בישראל מדהימים. ההשקעה בנוסע נמוכה יותר מאשר בקהיר, חסרים 250 מיליארד שקלים בהשקעות על מנת להדביק את הפער מול אירופה. 1,500 קווי אוטובוס חסרים ומהירות הנסיעה הממוצעת של אוטובוס היא בסך הכל 16 קמ"ש.
הנחיות כלליות למורה
- יש לקרוא ולהבין היטב את הדילמה על כל גווניה.
- חשוב שהתלמידים יבינו את המינוחים השונים
- יש לאפשר הבעת דעות שונות, תוך הקפדה על שיח מכבד
- הדילמות מופשטות והנושאים נמצאים בלב הדיון של הציבור העולמי.
- חשובים לנו עומק הדיון, החקר ותוצרים המשקפים אותם. ניתן לדון גם בהיבט חלקי של הדילמה ובלבד שיהיו בו המרכיבים שאותם ציינו לעיל.
- המשימות כוללות תוצרים ומחוון ברור.
הצעות לפעילויות
סימולציה ליום רכזים
עליכם למצוא 4 סרטונים הממחישים את הצדדים השונים של הדילמה על כל גווניה. מצאו סרטים מעניינים, טובים, קצרים ומדליקים. ערכו ראיונות מומחים: ארגוני זכויות אדם, סביבה, בעלי מפעלים, כלכלנים וכל מי שאתם חושבים שיכול להאיר ולהוסיף על הדילמה. אנו סומכים עליכם שתגיעו לאנשים מעניינים. כתבו או הקליטו את הרעיונות האלה.
הכינו מגוון שאלונים להעברה בין בתי הספר .
לחילופין ניתן להכין משחק קופסא מדליק, תשבץ מיוחד, או כל רעיון אחר בנוגע לדילמה.
הכינו פרזנטציה על הדילמה, על כל גווניה ועל המחיר שהיא תובעת. כשתעבירו פעילות זו בכיתה, בקשו מהתלמידים להעביר את הפרזנטציה לכיתות אחרות, כיתות נמוכות יותר, בתי ספר יסודיים וכדומה. הפרזנטציה צריכה להיות בגוגל-סלייד, ויש לשלוח קישור שלה. אנא רכזו את הכול בגוגל דוק קבוצתי אחד ובו:
- קישורים לסרטים שמצאתם המראים את הדילמה מכל צדדיה
- קישור לראיונות עם מומחים או תמליל של הראיונות
- קישורים לשאלונים שונים שעשיתם ופילוח התשובות
- קישור לפרזנטציה שתעבירו במליאה
את הקישור למסמך המשותף, יש להעלות לקבוצת הפייסבוק של הדמוקרטון.
- עמלנט קיימות – כלי רכב המונעים באנרגיה חלופית
- כבישים נטענים אלחוטית – אלקטריאון – חברה ישראלית המפתחת טכנולויגה דינמו-אלחוטית המותקנת מתחת לכביש כתשתית שיתופית. הטעינה הזו מצמצמת באופן משמעותי את הצורך להטעין סוללות רכבים חשמליים ותורמת להקטנת גודלה של הסוללה. היא תומכת בכל סוגי הרכב- אוטובוסים, משאיות, מכוניות.
- תחבורה משותפת- קארפול
- תחבורה ציבורית פרטית PRT
- רכבים אוטונומיים
- נתיב פלוס…
-
הבטחתם לי מכונית מעופפת! (אלכסון)
חשבו גם אתם על רעיון חדשני שיכול לפתור את בעיות התחבורה השונות (צ'יטי צ'יטי בנג בנג?), ושתפו אותנו!
* דילמה זו, לא היתה חלק מתחרות הדמוקרטון הרשתית של קבוצת עמל לשנת 2020.