במשך עשרות שנים, מדענים חיפשו דרך נוחה ויעילה ללכוד, לאחסן ולשחרר אנרגיה סולארית. חוקרים בשוודיה אומרים כי נמצא פיתרון שיאפשר להשתמש בכוח קרני השמש במגוון יישומי צרכנים – חימום של הכל מבתים לרכבים.
מדענים מאוניברסיטת Chalmers לטכנולוגיה בגוטנבורג הבינו כיצד לרתום את האנרגיה ולהשאיר אותה שמורה כדי שאפשר יהיה לשחרר אותה לפי דרישה בצורה של חום – אפילו עשרות שנים לאחר שנלכדה. החידושים כוללים מולקולת לכידה באנרגיה, מערכת אחסון שמבטיחה לעלות על הסוללות המסורתיות, לפחות בכל מה שקשור לחימום, וציפוי למינציה לאחסון אנרגיה שניתן ליישם על חלונות וטקסטיל. פריצות הדרך, מצוות שהובל על ידי החוקר קספר מות-פולסן, זכו לשבחים בקרב הקהילה המדעית. עכשיו מגיע המבחן האמיתי: האם פולסן יכול לגרום למשקיעים לגבות את הטכנולוגיה שלו ולקחת אותה לשוק.
המערכת מתחילה במולקולה נוזלית המורכבת מפחמן, מימן וחנקן. כשנפגשת עם אור השמש, המולקולה שואבת את אנרגיית השמש ומחזיקה אותה עד שזרז מפעיל את שחרורה כחום. החוקרים השקיעו כמעט עשור ו -2.5 מיליון דולר בכדי ליצור יחידת אחסון מיוחדת, שלדברי מות-פולסן, פרופסור בן 40 במחלקה לכימיה והנדסה כימית, יש יציבות לשימור של 5 עד 10 שנים. אורך החיים של סוללות ליתיום-יון טיפוסיות הקיימות כיום.
פורסם בחדשות האנרגיה
מקור: בלומברג