קידום פדגוגיה חדשנית ולמידה ניידת – כנס HTH חדרה
מאת: רפאלה בלס
בשבוע שעבר קיימה רשת עמל את כנס קהילות המורים הארצי של בתי הספר המלמדים ברוח HTH באשכול הפיס חדרה, הנמצא ברב תחומי חדרה למדעים ולאמנויות. בכנס לקחו חלק המורים המלמדים ברוח הייטק-היי ומשתתפים בניסוי הקהילתי הייחודי של עמל – למידה חקרנית מבוססת פרויקטים, הרלבנטית לעולם האמיתי. הכנס נפתח בתערוכת תוצרים מרהיבה והרצאה מצוינת של ד"ר יורם הרפז. במהלך היום התנסו המורים בסדנאות עבודה משותפות על פי מקצועות הלימוד, פיתחו מודל לעבודה על פרויקטים, והקדישו זמן להחלפת רעיונות ולשיח עמיתים. כזכור, למידה ברוח הייטק-היי מקשרת עקרונות רב תחומיים הרלבנטיים לחיים האמיתיים, לשאלות משמעותיות לעולם התלמידים והמבוגרים, כפי שבא לידי ביטוי בתערוכת התוצרים המשותפת. לראשונה בישראל, בתי הספר תפקדו באופן סינרגטי כקהילה לומדת אחת, באישור גף ניסויים במשרד החינוך. זו הפעם הראשונה שהכנסת השינוי בתרבות הלמידה ובפדגוגיה,מתבצעת באמצעות חשיבה משותפת ולמידה הדדית בקהילות של מנהלים, מורים ותלמידים. שיתוף הפרקטיקות, החוויות כמו גם דרכי ההתמודדות עם הקשיים, נעשים במטרה ליצור שינוי מערכתי, משמעותי ורציף.
מדבריה של מנכ"ל עמל עו"ד רוית דום : "זו השנה השנייה שבה קבוצת עמל מפעילה תוכנית פדגוגית ייחודית זו. בשנה האחרונה הפעלנו את התוכנית כפיילוט בשמונה בתי ספר רב תחומיים שלנו: נהריה למדעים ולאמנויות, כסרא סמיע, בגין צפת, עמק חרוד, חדרה למדעים ולאמנויות, ליידי דייויס תל אביב, רמות באר שבע ואלפארוק כסייפה. התחלנו בפרויקט בחטיבות הביניים והשנה אנו עולים עם הניסוי גם לחטיבה העליונה ומצרפים לתוכנית שני בתי ספר נוספים שלנו: רב תחומי הולץ ורב תחומי שבח מופת תל אביב. חשוב לי שתדעו שהפרויקט שאתם שותפים לו, הוא נדבך חשוב בחזון שעמל מובילה כיום, חזון של יזמות, חדשנות ומצוינות. אנו מובילים כיום במערכת החינוך רוח חדשה של הוראה ולמידה בדרך שונה, שבה המורה הוא דמות חינוכית המכוונת את התלמיד בהוראה יצירתית.
למרות שהפרויקט נמצא עדיין בתחילת דרכו, יש לנו כבר כיום מעל 100 מורים שמלמדים ברוח הייטק היי ומשלבים הוראה באמצעות פרויקטים. מעל ל-1,000 תלמידים עשו בשנה החולפת פרויקטים במסגרת הזו, והשנה כאמור אנו מרחיבים זאת. בשנה האחרונה התמקדנו במקצועות: ספרות, תנ"ך, אזרחות והיסטוריה. השנה גם תחום המדעים נכנס לפרויקט, ובסופו של דבר אנו מעוניינים להגיע לכל טווח המקצועות. השאיפה שלנו לטווח הארוך היא שפרויקטים יחליפו את בחינות הבגרות במקצועות החובה. אנו מתואמים בעניין זה עם משרד החינוך, שתומך ברעיון של "למידה משמעותית".
לקובץ המלא, לחץ כאן
מדבריה של סמנכ"ל פדגוגיה ד"ר רונית אשכנזי:
"אנו בעמל מקדמים פדגוגיה חדשנית ויצירתית ולמידה מבוססת אתגרים, ולצורך זה משמשים אותנו האייפדים ככלי אידאלי. זוהי למידה ניידת – התלמידים שלנו יוצאים לשטח, מצלמים ומסריטים, מקליטים מוזיקה, עורכים כתבות וקליפים, ולומדים להציג את רעיונותיהם באמצעות ספרים דיגיטליים שהם מתכננים ויוצרים בעצמם. הם חוקרים ולומדים באמצעות אפליקציות, סימולציות וכלים טכנולוגים המאפשרים תכנון וביצוע של פרויקטים, יכולים לתקשר במדיה חברתית בין בתי הספר של הרשת ועם מומחים בתחומי התוכן שהם חוקרים. לסיום, מציגים התלמידים את תוצריהם בדרך אטרקטיבית המשלבת אמצעים ויזואליים דינמיים. למידה באמצעות עקרונות PBL היא מודל המדגים את הלומד המעורב, בניגוד ללומד הפאסיבי, וכידוע ממחקרים –
רק למידה אקטיבית נשארת בזיכרון לטווח ארוך".
זה המקום להודות לאילנה שטרהל מנהלת הרב תחומי חדרה למדעים ולאמנויות, לעירית חריס מנהלת אשכול הפיס חדרה, ליוסי אברהמי המנהל האדמניסטרטיבי, לצדוק, ואחרון חביב לעמרי בר און שניצח על ארגון הכנס בכישרון רב.
לאלבום תמונות בפיקאסה, הקליקו כאן
לכתבה קודמת בניוזלטר עמל, הקליקו כאן
[…] […]
[…] במפגש מורים ארצי של HTH שקיימה עמל במרכז הפיס למדעים ולאמנויות חדרה, ניתץ ד"ר יורם הרפז, עורך הד לחינוך, את חמש הנחות היסוד למורים, והציע אלטרנטיבה מעניינת. […]